Till nyhetsarkivet

Studenter får bostad inom en månad

Borlänge och Falun är nu grönmarkerade i den årliga studentbostadsrapporten från Sveriges förenade studentkår.
Grönmarkering innebär att alla studenter kan räkna med att få ett boende i staden inom en månad.

– Denna höst har varit speciell med färre internationella, men desto fler nationella studenter, säger Maja Kronvall, studentansvarig på Kopparstaden AB.

– Den största faktorn till att vi blivit grönmarkerade i år är dels att Kopparstaden nu har 40 fler studentlägenheter, samt att både Falun och Tunabyggen nu godkänner en studietakt på 50 % istället för 75 % som har gällt tidigare år, vilket är ett av kriterierna i studentbostadsrapporten.

Sedan tre år tillbaka finns en bostadsgrupp, där representanter för Falu kommun, Borlänge kommun, AB Stora Tunabyggen, Kopparstaden AB, Dalarnas studentkår och Högskolan Dalarna samverkar. Målet är att studenterna ska få en bra start på terminen och på sin studietid i Falun och Borlänge.

– För att få en bra start är bostadsfrågan viktig, och det är skönt att det nu blivit enklare att hitta bostad i Falun-Borlänge, säger Felicia Dakkour, studentansvarig på Borlänge kommuns näringslivskontor.

– Vi har arbetat hårt för att bli grönmarkerade och samarbetet i bostadsgruppen har varit nyckeln till framgång, säger Christoffer Ahlenius, studentkoordinator på Tunabyggen.

Förutom de studentbostäder som Kopparstaden och Tunabyggen erbjuder så har det nu också blivit enklare att både hyra ut och hitta privata studentrum och lägenheter via webbportalen studentdalarna.se.

– Det är viktigt att vi inte slappnar av nu när vi blivit grönmarkerade utan att vi fortsätter att jobba aktivt med att hjälpa studenterna hitta boende och få dem att trivas i sina nya städer, säger Fredrik Timeus, studentsamordnare på Falu kommuns näringslivskontor.