Till nyhetsarkivet

Planerad försäljning

Tunabyggen planerar för att sälja fastigheter på Bullermyren och Tjärna Ängar. Totalt berörs 503 lägenheter.
Kommunfullmäktige fattar slutgiltigt beslut om försäljningen i december och därefter kan Tunabyggen påbörja arbetet med att hitta köpare och genomföra försäljningen.

– Vår yttersta ambition är att hitta en framtida ägare som tar ett långsiktigt ansvar för drift och skötsel av fastigheten och för kontakterna med hyresgästerna. Vi kommer att vara noga med att, innan en försäljning sker, bedöma köparens seriositet och syn på långsiktighet, säger Olle Rigborn, ordförande i Tunabyggens styrelse.

Bakgrunden till försäljningen är att AB Stora Tunabyggen sedan en tid tillbaka har i uppdrag av ägaren Borlänge kommun att sälja fastigheter. Intäkterna från försäljningen ska göra det möjligt att fortsätta renovera befintliga, och bygga nya, bostäder.

– Genom försäljningen får vi förutsättningar att kunna utveckla både befintliga och nya bostadsområden i Borlänge, säger Olle Rigborn

Berörda hyresgäster på Allfarvägen 69-77, Betesgatan 12-14 och Plogstigen 2-24
får idag information i sina brevlådor om att fastigheten de bor i med största sannolikhet kommer att säljas under 2018 eller senare.

– Det här är en lång process och i dagsläget kan vi inte säga när försäljningen sker. Vi kommer att hålla berörda hyresgäster informerade under arbetet, avslutar Olle Rigborn.


Frågor & svar om försäljningen

Varför säljer Tunabyggen fastigheter?
– AB Stora Tunabyggen har i uppdrag av vår ägare Borlänge kommun att sälja en del av våra fastigheter. Intäkterna från försäljningen ska göra det möjligt att fortsätta renovera befintliga, och bygga nya, bostäder i Borlänge. Genom försäljningen får vi förutsättningar att kunna utveckla både befintliga och nya bostadsområden.

När kommer huset jag bor i att säljas?
– Det kan vi inte svara på just nu. Kommunfullmäktige fattar beslut om försäljningen den 12 december. Därefter tar vi hjälp av en fastighetsmäklare för försäljningen. Vi genomför förhandlingar med intresserade köpare och genomför sedan försäljningen med den köpare vi väljer. Vi vet inte hur lång tid detta kommer att ta. Vi informerar mer när vi vet mer.

Varför ska just det här huset säljas?
– Tunabyggen har gjort bedömningar utifrån ekonomi, fastigheters avgränsning, värdet på våra fastigheter, vad som kan vara intressant för en köpare osv. Den bedömningen landade i de fastigheter vi nu föreslår ska säljas.

Hur går försäljningen till?
– Kommunfullmäktige fattar beslut om försäljningen den 12 december. Därefter tar vi hjälp av en fastighetsmäklare för försäljningen. Vi förhandlar med intresserade köpare och genomför sedan försäljningen med den köpare vi väljer.

Vad innebär försäljningen för oss hyresgäster, måste vi flytta?
– Nej, ni har kvar era lägenheter precis som innan. Du har genom ditt hyresavtal besittningsrätt till din lägenhet.

Kommer min hyreslägenhet omvandlas till bostadsrätt nu eller kan jag köpa loss min lägenhet?
– Nej, vi säljer fastigheterna som hyresrätter med de hyresavtal som finns idag. En ny fastighetsägare kan inte omvandla fastigheterna/husen till bostadsrätter hur som helst. För att ombilda en fastighet till en bostadsrättsförening krävs hyresgästernas medgivande.

Blir det hyreshöjning nu?
– Den nya hyresvärden övertar det avtal som vi har idag med dig som hyresgäst. Du har samma rättigheter och skyldigheter som tidigare. Precis som vi gör idag, så måste även den nya ägaren förhandla hyran med Hyresgästföreningen, om man vill genomföra en hyresjustering.

Kommer Tunabyggen att sälja fler fastigheter efter de här?
– I nuläget har vi inga sådana direktiv från ägaren.