Till innehållet
Till innehållet

Värme

Inomhustemperaturen i Tunabyggens bostäder håller ca 20-21 grader på dagen och 18 grader på natten.

Om det är kallare än så i bostaden kan det finnas olika orsaker till det. Vid snabba väderomslag med stora temperaturskillnader kan det hända att fastighetens värmesystem inte hinner ställa in och leverera mer värme. Det är allmänt också kallare vid ytterväggar och på golvet.

Kallt eller ojämn värme på elementet

Det är inte säkert att alla element är varma. Ibland behövs inte mer än något element för att temperaturen i rummet ska vara 20 grader. Därför är det viktigt att du kollar vad du har för temperatur mitt i rummet.

Tips för att få ett skönt inomhusklimat

  • Håll fritt framför elementen. Ställ inga stora möbler och häng inte långa gardiner, framför dina element.
  • Vädra med tvärdrag i några minuter.
  • Felanmäl om tätningslisterna runt fönster och ytterdörrar är trasiga eller saknas.
  • Stäng inte vädringsluckor och ventiler i din lägenhet. Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt.
  • Dra ner rullgardiner eller persienner på natten.

Vid problem med värmen

Sjunker tempereraturen under 20 grader mer än tillfälligt, gör du en felanmälan via Mina sidor. Då kommer vi och undersöker om något är fel.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för värme och mätning av inomhustemperatur, vilket innebär att vi mäter mitt i rummet och minst 60 cm från golvet. 

Vi hanterar alltid felanmälningar och åtgärdar om det går. Går det inte finns det ofta strukturella skäl till detta, t ex att byggnaden är äldre eller att du bor på bottenvåningen med ett kallt golv. Detta är exempel som vi inte kan åtgärda. Känner du ändå att du vill gå vidare i ett eventuellt ärende som vi avslutat kan du vända dig till Miljökontoret.

När sätter vi igång värmen?

I alla Tunabyggens fastigheter sätts värmen igång automatiskt när utetemperaturen sjunker. Värmen på elementen anpassas utifrån vad det är för temperatur utomhus och elementen blir varmare ju kallare det är ute.

Vid mildare temperatur, under höst och vår, kan det räcka med en temperatur på 25-30 grader på elementen för att hålla inomhustemperaturen på rätt nivå. Då människan har en kroppstemperatur på ca 37 grader upplever vi inte elementen som varma om de endast är 25-30 grader. Men har du minst 20 grader varmt i dina rum är det som det ska.

Senast uppdaterad: