Till innehållet
Till innehållet

Uthyrning i andra hand

Ska du hyra ut din lägenhet i andra hand måste du ha Tunabyggens godkännande. Uthyrning får bara ske under vissa omständigheter och den du hyr ut till måste uppfylla Tunabyggens grundkrav.

Sedan den 1 oktober 2019 är det brottsligt att hyra ut hyreslägenheter i andra hand, om du inte har hyresvärdens samtycke. Vid andrahandsuthyrning får förstahandshyresgästen inte heller ta ut en högre hyra än vad denne betalar till hyresvärden.

Om man hyr ut en lägenhet utan tillstånd riskerar man att bli av med sitt hyreskontrakt och tvingas flytta med omedelbar verkan. Har man hyrt ut otillåtet till för hög hyra riskerar man även att kunna bli dömd för brott. Den som har genomfört sådan andrahandsuthyrning kan dömas till böter eller fängelse upp till två år.

Om du som enskild person tänker hyra i andra hand, kontrollera noggrant om den som har kontraktet har tillstånd av hyresvärden. Skulle hyresgästen bli av med sitt kontrakt kan du snabbt stå utan bostad. Ett samtycke från hyresvärden om andrahandsuthyrningen innebär inte heller att det finns något avtal mellan hyresvärden och andrahandshyresgästen. Som andrahandshyresgäst har du ingen möjlighet att ta över ett hyresavtal, och om förstahandshyresgästens avtal upphör, så finns ingen rätt för andrahandshyresgästen att bo kvar.

Mer information och ansökningsblankett

Information om andrahandsupplåtelse och ansökningsblankett hittar du under avsnitt 7 i våra Uthyrningsregler:

Senast uppdaterad: