Till innehållet
Till innehållet
Skyddsrumsskylten är vit med en svart ram och texten Skyddsrum. I centrum en orange kvadrat med en blå triangel. I bildbakgrunden en flygbild över Borlänge där man skymtar Jakobsgårdarna och Kupolen.

Skyddrumsskyltar visar i vilka hus det finns skyddsrum.

Skyddsrum

Det finns skyddsrum i många av Tunabyggens fastigheter, som är till för både dig som bor hos oss och för allmänheten. Här har vi samlat information som kan vara bra att veta om skyddsrum.

Många skyddsrum i Sverige används som förråd när det inte är krig. Det är MSB som beslutar om eller när skyddsrummen ska öppnas. När beslutet är fattat har vi som fastighetsägare (tillsammans med andra) 48 timmar på oss att ställa i ordning skyddsrummen för sitt ändamål.

Hos MSB, Myndigheten för Samhällsförsvar och Beredskap finns en interaktiv skyddsrumskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du kan själv kan leta upp ditt närmaste skyddsrum. Skyddsrummen ska vara uppmärkta med en vit skylt med texten ”skyddsrum”.

  • Vid händelse av krig blir du uppmanad att gå till närmaste skyddsrum. Det betyder att även om skyddsrummet ligger i ett av Tunabyggens hus, kan det komma att användas av personer som inte bor i huset. Dörren kommer att stå öppen och inga nycklar eller taggar behövs för att komma in.
  • I ett iordningsställt skyddsrum ska det finnas vatten i ett kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter. Däremot finns det inte till exempel mat eller filtar.
  • Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man ska kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till två dygn.
  • Svenska skyddsrum är endast avsedda för människor.

Länkar

Senast uppdaterad: