Till innehållet
Till innehållet
Foto av en del av fasaden på Hushagsgatan 11 mot klarblå himmel.

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

Renoveringsprojekt Hushagen -

vi bevarar ett historiskt område och renoverar för framtiden

 

Ett historiskt renoveringsarbete pågår i Hushagenområdet sedan våren 2022. Renoveringen kommer att pågå under ett antal år framåt och berör fem hus. De adresser som berörs är Hushagsgatan 11 samt Domnarvsvägen 8, 10, 12 och 14.

 

Det första huset som renoveras är Hushagsgatan 11. Där har hyresgästerna flyttat ut till tillfälliga boenden där de bor under renoveringstiden.

Husen är gamla och grunden behöver förnyas - en nödvändig åtgärd. Hela bottenvåningen på huset rivs och ny grundplatta gjuts, ett komplicerat och omfattande arbete.

Stora delar av lägenheterna kommer att totalrenoveras. Ventilation, el och stammar för varm- och kallvatten blir nytt. Lägenheterna får nya ytskikt, nya kök och nya badrum.

Inomhus kommer lägenheterna att bli som nya, renoverade enligt de byggregler som gäller idag. Utvändigt ska det historiska intrycket av området bevaras.

Hushagsområdet är populärt och de över 100 år gamla husen är omtyckta. Krypgrunderna är original sedan husen byggdes. Renoveringen är en förutsättning för att husen ska fortsätta leva.

Entreprenörer är Dala Byggsamverkan, Assemblin, Dalab och Granitor.

Historiska värden

En antikvarisk utredning har gjorts för att utreda vilka historiska värden som är värda att bevara. Vi har anlitat Dalarnas museum för att göra utredningen och de har tittat på husen både in- och utvändigt.

Resultatet av den antikvariska utredningen ska gå med i vår bygglovsansökan till kommunen. Det vi gör nu är att ta fram en vårdplan för hur vi ska behålla det historiska värdet i området.

Kontakt

Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta Victoria Björkstrand, tel: 0243-739 21, e-post: victoria. bjorkstrand@tunabyggen.se

Senast uppdaterad: