Till nyhetsarkivet

Dala återbyggdepå invigdes!

I strålande solsken var det dags att inviga Dala återbyggdepå.

Många Borlängebor är redan bekanta med konceptet ”Ta till vara”. Nu presenteras det i ny upplaga för den som vill renovera med omtanke för miljö – och kanske göra ett fynd! En återbyggdepå på Islingby industriområde för byggmaterial ska öka återbruket och med det minska klimatpåverkan och nyproduktion.

Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande, blickade uppåt från talarplatsen under dagens invigning och kunde konstatera att man förutom byggmaterial höll sig till temat och även återanvände annat, så som sommarens härliga väder. Han fortsatte med att berätta om hur återbyggdepån är viktig, inte bara för att minska avfallsmängderna utan även i sin roll som arbetsplats för den som är i behov av arbetsträning eller är inom ramen för ett integrationsprojekt.

Medverkar i projektet gör Borlänge kommun, Borlänge Energi, Hushagen Fastighets AB, AB Stora Tunabyggen och Dalarnas Försäkringsbolag.

För Tunabyggens del deltog Kenneth Persson, styrelsens ordförande. – Det känns bra för oss i Tunabyggen att vara med i projektet Dala återbyggdepå. Kan vi lämna in byggmaterial och det kan komma till nytta för Borlängebor är det en stor miljövinst, samtidigt som vi bidrar till att skapa jobb för ett antal personer. Detta kommer att bli fantastiskt bra för både Borlänge och Dalarna.

Samtliga talare under invigningen lyfte styrkan i att det här är något man gör tillsammans. I snitt kastas cirka ett ton byggmaterial per person i Sverige (bara kategorin gruvavfall genererar större mängd). Genom en gemensam insats kan man nu erbjuda ett alternativ för privatpersoner och företag i Borlänge som tycker att det känns fel att kasta fullt dugligt material som kan bli en pusselbit i någon annans byggprojekt.

För aktuella öppettider och mer information se www.dalaåterbyggdepå.se

Bandklippning i samband med invigningen av Dala återbyggdepå.

Bandklippning