- Hyresgästinfo
- Badpooler och studsmattor
- Balkonger och uteplatser
- Besiktning och underhåll
- Boinflytande
- Bostadsanpassning
- Bredband och TV
- Flytta in
- Flytta ut
- Garage, p-platser och trafik
- Grillning
- Hyra och betalning
- Informationsfilmer
- Kvarterslokaler
- Nycklar
- Självskötsel
- Skadedjur
- Snöröjning
- Störande grannar
- Sopor och källsortering
- Tillval
- Trapphuset och källaren
- Trivselpeng
- Trogna hyresgäster
- Trygghet och säkerhet
- Tvättstuga
- Tyck till
- Vatten
- Ventilation
- Värme
- Årets granne
- Områden
- Seniorboende
- Vi bygger
- Uthyrningsregler
Boinflytande
Som hyresgäst hos Tunabyggen har du möjlighet att påverka och utveckla ditt boende på olika sätt.
Tunabyggen har under många år arbetat för att säkra att alla våra hyresgäster på olika sätt ska kunna bli delaktiga och få inflytande över sitt boende.
Delta och påverka ditt boende!
När vi bjuder in till möten av olika slag som berör dig som hyresgäst, hoppas vi att du har möjlighet att delta. För oss är det nämligen viktigt att alla hyresgäster, som vill, får möjligheten att komma till tals!
Möten och aktiviteter
Här är några exempel på aktiviteter inom ramen för boinflytandearbetet:
- Gemensamma möten mellan Tunabyggen och hyresgäster i ett område för att diskutera en särskild fråga. Det kan till exempel handla om hur man ska utveckla den gemensamma gårdsmiljön.
- Tunabyggen bjuder in hyresgäster till delaktighet och medverkan när något större renoverings- eller ombyggnadsprojekt ska genomföras.
- Tunabyggen genomför/stödjer olika aktiviteter för att främja gemenskapen. Aktiviteterna varierar utifrån de boendes önskemål. Ett uppskattat och återkommande evenemang är tävlingen Årets granne.
- Möjlighet för hyresgäster att starta upp och engagera sig i självskötselgårdar.
- Du som hyresgäst har själv en idé om hur vi tillsammans kan bidra till ökad trivsel, trygghet, hälsa och gemenskap inom ditt bostadsområde. Då kan du ansöka om Trivselpeng.
Till Ansökan och information om Trivselpeng
Artiklar om hyresgäster
För oss på Tunabyggen är det viktigt att du som hyresgäst kan vara delaktig i det som händer i ditt bostadsområde. Här är några exempel på hur hyresgäster engagerar sig.
Artikel: Välanvända trivselpengar i Buskåker (2015)
Jag har bokat en träff med Torbjörn och Gunborg i Buskåker, för att få höra deras berättelse om vad de gör för att området ska vara trivsamt för alla grannar.
– Vi träffas vid lönnen, den är samlingspunkten på området, säger
Torbjörn, ordförande i den lokala hyresgästföreningens styrelse för Tunabyggens lägenheter i Buskåker.
Trivselpengar till för hyresgäster
Det tar inte någon lång stund förrän man inser att denna styrelsen verkligen tar vara på möjligheten att använda trivselpengarna som Tunabyggen bidrar med till Hyresgästföreningen (HGF) för att ordna aktiviteter för boende i området. Trivselpengarna är dessutom till för alla Tunabyggens hyresgäster, inte bara de som är medlemmar i hyresgästföreningen.
Både Torbjörn och Gunborg har bott länge i Buskåker och de trivs både i området och med att vara aktiva i den lokala styrelsen. Gunborg har hand om bokningen av kvarterslokalen. – Hon är också vår husmor, säger Torbjörn, för när det blir aktuellt med mat på festerna är det Gunborg som har kommandot. Torbjörn själv har varit engagerad i föreningen i 15 år och han har, förutom att vara ordförande, också har hand om bokningen av ett snickeri som just rustats upp.
Aktiviteter för alla åldrar
– Det bor blandade åldrar på området och en hel del barn är det nu, berättar Gunborg. Och det bästa sättet att få ut information om vad som är på gång till alla är att personligen berätta för sina grannar, då det enligt deras uppfattning inte är många som läser lappar och utskick. Sedan börjar de berätta om allt de gör under året.
Det börjar med julgransplundring i januari med dans kring julgranen och godispåsar till barnen. Under tidig vår hålls en trivselkväll med mat, gemenskap och dans. I maj är det vårfest och föreningen investerade i år i ett partytält som premiärtestades i snålblåst och regn. – Det kom ett 40-tal och det var barnvagnar överallt, säger Gunborg och Torbjörn glatt, och man förstår att partytältet var en bra idé.
I augusti hålls den traditionella gårdsfesten då Gunborg, tillsammans med en av grannarna Kari-Lis denna gång kokade köttgryta för fulla hus. I början av november är det dags för en trivselkväll igen och den sista helgen i november tänder man granen på gården. Som svar på frågan om hur de kunde komma på det här med grantändning svarar Torbjörn att idén kom för länge sedan. Han tänkte att varför inte göra något mer av ljus i julgranen än att bara stoppa i en kontakt och nu har de hållit på i 15 år.
I år fick de också två granar planterade på området, så istället för att leta nya granar varje år står granarna redan på plats.
Engagerade grannar
När vi kommer in på det här med att få grannarna engagerade säger de att det aldrig är svårt att få hjälp av de boende när det är dags för aktiviteter men bästa sättet är att fråga i förväg. – Sen har vi ju Kjell Enkulls. Han är relativt nyinflyttad men är en riktig fixare som tar egna initiativ när något behov uppstår, säger Gunborg och Torbjörn nöjt.
Artikel: Att växa med engagemang (2014)
Habiba är en av våra hyresgäster i Tjärna Ängar som engagerar sig och är med och påverkar sitt boende.
Habiba kom till Sverige från Somalia och flyttade till Borlänge i slutet av 90-talet. Hon har familj och arbetar med dagverksamheten för barn på Mottagningsenheten.
Engagemang i boendet och i området
Ganska snart efter ankomsten till Borlänge började Habiba att engagera sig
i Hyresgästföreningen och idag är hon en aktiv medlem i flera olika föreningar. Trots att hon ofta den enda som kommer från ett annat land på Hyresgästföreningens möten känner hon sig inte utanför, eftersom hennes engagemang för Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna har givit henne nya vänner.
Att växa med engagemang
Habibas engagemang har också gjort att hon har utvecklats. Innan hon började
engagera sig i föreningar gjorde hon mindre förbättringar i det tysta, när ingen tittade. Numera när hon gör något för att förbättra sin bostadsmiljö, vågar hon be andra att göra samma sak.
– Det är viktigt att inte vara tyst, tycker Habiba. Genom utbildningar har hon lärt sig
att man måste ha tålamod för att genomföra saker och att det är bra att diskutera och göra saker i grupp.
Mötesplats Tjärnkraft
Den ideella föreningen Tjärnkraft bidrar också till att skapa gemenskap, tycker Habiba. Här kan alla nationaliteter träffas och till exempel laga svensk, kurdisk eller arabisk mat tillsammans. I lokalerna anordnas aktiviteter och utbildningar. Genom ett nära samarbete mellan verksamheterna i området görs också t ex utflykter och det arrangeras gårdslek under sommaren.
Trygg i Tjärna Ängar
I området Tjärna Ängar känner sig Habiba trygg. Det är nära till allt, då det finns bra busshållplatser, förskolor, skolor, en matbutik och Tunabyggen. Däremot saknar hon en marknad med frukt och en restaurang med kulturell mat. Hon tycker också att det vore trevligt om det bodde flera svenskar i området.
Renovering av Tjärna Ängar
Om Habiba hade möjlighet att förändra´skulle hon helst vilja att det fanns större lägenheter och lekplatser i området. Andra förslag till förbättringar är t ex grillplatser med tak, en fotbollsplan för mindre barn, hissar och cykel- och barnvagnsförråd.
Habiba har hopp om framtiden i Tjärna Ängar, då arkitekter har kommit med förslag på nya lösningar för området. Lösningar som tagit hänsyn till Habibas och andra hyresgästers synpunkter.