Till innehållet
Till innehållet

Wikmanska huset 100 år

Foto av fasad från Vattugatan.

Wikmanska huset på Vattugatan 9 fyller i år 100 år. Huset har varit i Tunabyggens ägo i 20 år. Wikmanska huset fick sitt namn efter maskinhandlare Olof Wikman, som lät uppföra huset 1923.

 

Tunabyggen köpte fastigheten 2003 och har renoverat och förnyat det vackra huset. Kontorslokalerna har byggts om till lägenheter och hiss har installerats. Idag har vi här åtta lägenheter och två affärslokaler.

Huset byggdes av Olof Wikman som en handels- och hantverksgård inramad med gathus, flygel och två gårdshus. Ritningar till gathuset hade han skaffat vid en affärsresa till Tyskland, där han i en krigshärjad stad hade fascinerats av ett ståtligt jugendhus, som ensamt stod kvar bland ruinerna efter första världskriget. Wikmanska huset är ett sent exempel på jugend.

Gathuset byggdes i tegel och putsades med kalkbruk, ursprungligen i en blek rosa ton. Det kraftigt brutna taket med markant takfot kläddes med plåt, som målades svart, och försågs med fyra snöräcken i järnsmide som formade texten O. WIKMANS MASKINAFFÄR. De runda formerna går igen i entréns valv, portlidret och i de rundbågade fönstren. Entrégolvet fick mosaikinläggningar från Italien och hantverkarens namn, W. Dozzi, finns inlagt i mosaiken. Entréväggarna pryddes av jugendbårder.

Gathuset hade två butikslokaler i gatuplan och sex lägenheter - tre för bostäder och tre för affärsverksamhet. Wikman drev maskinaffär i huset där de egna cykelmärkena Tuna express och Dala express såldes. Hustrun Fanny Wikman startade här Borlänge Barngarderob, Borlänges första barnklädesaffär.

Genom åren har det i husets affärslokaler bedrivits verksamheter som Nils Adamsson, med baby- och sjukvårdsartiklar, Dalakonditoriet, Turistpensionatet, klädbutiken Kajan och Anna Janssons kappaffär. Bland kontorshyresgästerna har funnits Jack Hansons arkitektkontor, Nyman & Schultz resebyrå, Securitas och dataföretag.

I det lilla gårdshuset startade Haglöfs glasmästeri och i det stora har det varit skomakeri.

Flygeln och det lilla gårdshuset är idag rivet och har gett plats åt flera parkeringsplatser.

Idag finns här attraktiva lägenheter och kontorslokaler i ett centralt läge. Detaljer och känsla från husets hundraåriga historia har bevarats och ger huset sin speciella karaktär och atmosfär.

Foto av portal som leder in på innergård.
Foto av del av fasad med balkong, fönster och tak med snöskydd.
Foto av äldre guldfärgad ringklocka.
Foto av hall med trägolv.
Foto av äldre hatthylla.
Foto av två fönster där solen skiner in.
Foto av köksinredning.

Länk