Till innehållet
Till innehållet

101 nya lägenheter växer fram

Bild

På Läroverksvallen, mellan Läroverksgatan och Röda Vägen växer våra 101 nya lägenheter fram i snabb takt. Bygget går enligt plan och under våren 2025 ska nya moderna lägenheter vara inflyttningsklara.

 

- Tunabyggen investerar och bygger nytt för att möta Borlängebornas behov av bostäder. I kärva tider när det är tufft, inte minst för byggbranschen, är det oerhört glädjande att vi satsar, säger Cilla Rodin, styrelseordförande i Tunabyggen.

- Att vi genomför projektet i samarbete med lokala aktörer är särskilt positivt.

Returvärme

Husen byggs i tre till fem våningar med lägenheter i storlekarna ett till tre rum och kök. En fyrarummare och en femrummare kommer att finnas. Solceller på taken ska driva fastighetselen, såsom hissar, belysning, ventilation mm.

- Husen värms med returvärme istället för primärvärme, vilket ger både energi- och kostnadsbesparing. Det är första projektet för Tunabyggen med den lösningen och kanske unikt för Borlänge, säger Maria Mårds, chef bygg och förvaltning.

Källsortering

Källsortering av hushållens sopor ska underlättas med bra lösningar redan i lägenheten och en miljöstation med underjordsbehållare för alla olika fraktioner. Alla lägenheter har egen diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare.

Spara energi

- Här betalar hyresgästerna endast för det vatten man själv förbrukar. Du behöver inte betala för grannens vattenförbrukning och kan därmed själv spara energi och kostnader genom att tänka på hur mycket vatten du använder, säger Arne Andersson, byggprojektledare.

Nattsänkning

Fyra parkeringsplatser ska vara klara för laddboxar från start och övriga platser förberedda. Genom nattsänkning av utebelysning dras ljuset ner på natten för att minska elförbrukning och för att skydda djur och insekter som är aktiva på natten.

Stolta och glada

ByggPartner är entreprenören som bygger de nya bostäderna:

- Vi är stolta och glada över att, tillsammans med andra lokala firmor, vara med och bygga Borlänges bostadsmarknad, säger Johan Karlsson, regionchef för ByggPartner i Dalarna.

Mer information

Via länken här nedanför så hittar du mer information, bilder, 360-filmer mm om de kommande bostäderna på Läroverksvallen:

Länk

Foto av en kvinna i varseljacka och bygghjälm på en balkong med gröna trädkronor i bakgrunden.

Maria Mårds, chef för bygg och förvaltning, står på en av balkongerna ut mot Röda Vägen. I bakgrunden skymtar Kupolens tak bakom trädtopparna.