Till innehållet
Till innehållet

Begränsningarna borta – men fortsätt vara vattensmart!

Foto av en hand som håller i en slang som sprutar vatten.

Bevattningsbegränsningarna som gällt i Borlänge sedan 14 juni har nu tagits bort. Borlänge Energi uppmanar oss till att fortsätta vara vattensmarta, det vill säga använda vårt dricksvatten på ett smart sätt, särskilt nu under torra och varma dagar.

 

Det är mycket glädjande att Borlänge Energi under den senaste veckan sett att vi som Borlängebor styrt vår vattenanvändning till de rekommenderade tiderna, mellan kl 23.00 och 5.00:

- Det är ett bevis på att vi kan jobba tillsammans för att göra skillnad när det behövs. Tack till alla som bidragit!

De rekommenderade tiderna infördes som en säkerhetsåtgärd för att undvika situationer med ojämn vattenleverans. Efter analyser och tester kan begränsningen nu tas bort.

Uppmaningen är att vi ändå ska fortsätta vara vattensmarta och följa tipsen här nedan.

Så blir du vattensmart

Trädgården

  • I trädgården är det till exempel bättre att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen så att vattnet gör nytta. Mitt på dagen avdunstar en stor del av vattnet.
  • Vattna gräsmattor och rabatter med vattenkanna istället för vattenspridare. En vattenspridare använder 150 liter vatten på 20 minuter.
  • Samla upp och använd regnvatten. Det gäller för alla, det vill säga enskilda bostäder, flerfamiljsfastigheter, offentliga och privata verksamheter.
  • Bevattna inte fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande med dricksvatten. Använd sjövatten om de behöver vatten och det finns möjlighet.

Bad och pool

  • Använd kommunala badplatser för att kyla dig istället för att fylla eventuella pooler med dricksvatten.

Bilen

  • Spola eller tvätta inte bilar och andra fordon med vattenslangen. Vi hänvisar istället till auktoriserade tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet.

Bostaden

  • Tvätta inte fasader, altaner, staket och liknande med allmänt dricksvatten med vattenslang eller högtryckstvätt.