Till innehållet
Till innehållet

Lämna dina gamla kläder och textilier

Bild

Nu blir det enklare att lämna in oönskade kläder och textilier till återvinning och återbruk. Tunabyggen har inlett ett samarbete med Human Bridge som placerat ut tio insamlingsbehållare för kläder och textilier i Tunabyggens bostadsområden runt om i Borlänge.

 

- Det kanske inte är alla som känner till att textil faktiskt är jordens näst största miljöbov, efter kol och olja, säger Fredrik Gedin, miljöstrateg på Tunabyggen.

- Ur klimatsynpunkt är textilier och metallförpackningar viktigast att källsortera, följt av plastförpackningar. Att sortera rätt har en stor påverkan på vår jord. Vad vi gör hemma på gården eller i lägenheten spelar jättestor roll för helheten.

Återanvändning och återvinning

- Textil är väldigt enkelt att både laga och köpa begagnat, men om man behöver göra sig av med det så är det viktigt att använda textilinsamling för vidare återanvändning och återvinning.

Tio insamlingsbehållare

Tunabyggens och Human Bridges insamlingsbehållare finns på följande platser:

  • Frostmorsväg 1, nedre delen vid vändplan
  • Mångatan 2
  • Rymdgatan 2, mitt emot miljöhuset
  • Studievägen 56
  • Klöverstigen 28, vid vändplan
  • Jönisgatan 15, vid miljöhuset vid stora parkeringen
  • Stinsens väg 4, vid miljöhuset
  • Betesgatan 6 A, vid underjordsbehållarna
  • Bondegatan 6 A, vid miljöhuset
  • Skördegatan 16, vid miljöhuset

Det här kan lämnas i behållarna

Det här kan du slänga i behållarna: Kläder, underkläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier, hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer samt skor som ska vara hela och helst i par och hopknutna.

Det här ska inte lämnas

Material som inte kan återvinnas ska inte läggas i behållarna, som till exempel mattor, madrasser, blöta eller starkt nedsmutsade textilier, trasiga skor, små tygrester, skrädderiavfall, textilproduktionsavfall som tillskärningsrester, trasiga paraplyn, trasiga regnkläder (består av plastmaterial) eller trasiga skinnkläder (organisk hud), resväskor, korgar, kuddar, täcken, förpackningsmaterial och andra saker vars material inte är textil.

Human Bridge

Human Bridge är en biståndsorganisation som gör olika insatser i 25 länder årligen. De samlar in, reparerar och skickar sjukvårdsmaterial och hjälpmedel till utsatta länder. De textilier, kläder och skor som samlas in går till direkta biståndsinsatser eller genererar intäkter till olika biståndsprojekt.

Mer information

Läs mer om Human Bridge och vad som händer med insamlade textilier via länken här nedanför:

Länk

Fotot visar insamlingsbehållaren på Mångatan med en man ståendes framför. I bakgrunden husgavlar.
Bild