Till innehållet
Till innehållet

Historisk renovering för framtiden

Foto av en del av fasaden på Hushagsgatan 11 mot klarblå himmel.

Ett historiskt renoveringsarbete i området Hushagen är inlett. Renoveringen kommer att pågå under ett antal år framåt och berör fem hus. Idag slogs de första spikarna symboliskt i vid Hushagsgatan 11 som är det första huset som berörs.

Hyresgästerna på Hushagsgatan 11 har flyttat ut till tillfälliga boenden där de kommer att behöva bo under ungefär ett och ett halvt år.

Hela bottenvåningen på huset ska rivas och ny grundplatta gjutas, ett komplicerat och omfattande arbete.

- Husen är gamla och grunden behöver förnyas. Det här är en nödvändig åtgärd. Vi bevarar ett historiskt område och renoverar för framtiden, säger Jan Bohman, styrelseordförande.

Bevara det historiska intrycket

Stora delar av lägenheterna kommer att totalrenoveras. Ventilation, el och stammar för varm- och kallvatten blir nytt. Lägenheterna får nya ytskikt, nya kök och nya badrum.

- Inomhus kommer lägenheterna att bli som nya, renoverade enligt de byggregler som gäller idag. Utvändigt vill vi bevara det historiska intrycket av området, säger Arne Andersson, byggprojektledare.

Bra dialog

- Vi har haft en bra dialog med de boende och flytten har skett med hjälp av en flyttfirma. Vår ambition är att det ska fungera så smidigt som möjligt för våra hyresgäster.

Omtyckta hus

De kommande åren ska även husen på Domnarvsvägen 8, 10, 12 och 14 genomgå omfattande renoveringar. Entreprenör är Dala Byggsamverkan.

Hushagsområdet är populärt och de över 100 år gamla husen är omtyckta.

- Krypgrunderna är original sedan husen byggdes. Den här renoveringen är en förutsättning för att husen ska fortsätta leva, konstaterar Arne Andersson.

Foto av nio personer i bygghjälmar och varselvästar som slår i varsin spik i en rödfärgad bräda framför huset på Hushagsgatan 11.

Gänget som slog i de symboliska spikarna var, från vänster: Maria Mårds, chef bygg och projekt, Stefan Holmberg, arbetstagarrepresentant i styrelsen, Ari Perdén, arbetstagarrepresentant i styrelsen och fastighetsvärd på Hushagen, Jan Bohman, styrelseordförande, Barbro Gossas, styrelserepresentant, Kerstin Rahm, styrelserepresentant, Mikael Ekstrand, VD Dala Byggsamverkan AB och platschef för projektet, Arne Andersson, byggprojektledare, och Jonathan Friberg, ombyggnadssamordnare.