Till innehållet
Till innehållet

120 miljoner kronor i stöd till byggprojekt

Foto av bygget av Studievägen 56 med byggkranar i förgrunden och blå himmel i bakgrunden.

Tunabyggen har de senaste åren ansökt om, och beviljats, totalt ca 120 miljoner kronor i statligt investeringsstöd till nya bostäder och ett aktivitetstorg.

- Investeringsstödet gör att vi kan fullgöra vårt uppdrag att bygga ett 80-tal nya bostäder i Borlänge varje år, säger Jörgen Olsson, vd i Tunabyggen.

- Tack vare dessa miljoner har vi behövt låna mindre till våra nybyggnadsprojekt vilket i slutändan gynnar alla våra hyresgäster. Investeringsbidraget innebär också att vi kan hålla nere hyrorna när vi bygger nytt, vilket möjliggör för fler Borlängebor och inflyttare att bosätta sig i nyproducerade lägenheter.

37 miljoner till nytt projekt

Det senaste beslutet från Boverket kom för någon vecka sedan och innebär 37 miljoner kronor i investeringsstöd till Borlänge byggproduktion AB, ett bolag som bildats gemensamt av Prefament och Tunabyggen.

- Investeringsstödet gör att Borlänge byggproduktion AB nu kan komma igång med att bygga ett 80-tal hyresrätter i Jakobsdalen. Ett projekt vi kommer att kunna berätta mer om inom kort, säger Jörgen Olsson.

180 lägenheter och ett torg

Tunabyggen har de senaste åren byggt 180 lägenheter och ett torg med investeringsstöd:

  • 94 lägenheter på Studievägen 56 och 58, i Jakobsdalen, med inflytt 1 april i år – ca 40 miljoner kronor i stöd.
  • 86 lägenheter på Frostmors väg 1-7, i Skräddarbacken, som stod inflyttningsklara 2019 – ca 40 miljoner kronor i stöd.
  • Aktivitetstorget på Tjärna Ängar, klart 2018 - ca 3 miljoner kronor.

Kriterier

Statens kriterier för att söka investeringsstöd är bland annat att det ska byggas i områden där det är bostadsbrist, att hyran inte får överstiga en fastslagen nivå, att kraven på energieffektivitet är högre än annan nyproduktion och att bostäderna ska förmedlas enligt öppna och transparenta principer.